Тренутно гледате Kako početi prolećno uređenje dvorišta

Kako početi prolećno uređenje dvorišta

Kako da dvorište uraslo u korov pretvorite u prijatno uređen kutak? Možda će vam izgledati nemoguće da svoje snove o uređenju vrta pretvorite u stvarnost kada nemate pojma odakle uopšte da počnete. Ako ste spremni da zasučete rukave i približite se svom snu, neka vam ovaj vodič bude polazna tačka:

 1. Raščistite prostor
 2. Razmislite o pomoćnim prostorijama
 3. Odaberite odgovarajuće materijale
 4. Odaberite odgovarajuće biljke
 5. Mislite o funkcionalnosti
 6. Ne zaboravite rasvetu

Raščistite prostor

Umesto da počnete sa stvarima koje možete dodati svom dvorištu, počnite prvo od uklanjanja viška.

 • Pre nego što počne rad na stvaranju novog dizajna potrebno je očistiti dvorište. To podrazumeva uklanjanje korova i bilo kog neželjenog rastinja, ali i uklanjanje šljunka i kamena koji mogu sprečiti rast biljaka.
 • Uklonite stare grane na postojećim stablima koja ostaju. Bilo da su to grane koje odumiru, udaraju o krov ili prete da padnu u oluji, potrebno je orezati ih ili potpuno ukloniti.
 • Uklonite sve što nije bezbedno. Zakrpite trošne potporne zidove, promenite stare cevi, rešite probleme sa odvodom…
 • Pre nego što iskopate ili posadite nešto, obeležite u dvorištu komunalne vodove, sistem za navodnjavanje, električne instalacije….
 • Proverite lokalne propise o sadnji u blizini ulica, trotoara, komšijskih ograda…

Razmislite o pomoćnim prostorijama

Umesto da alat i opremu za baštu držite u garaži, možda možete u nekom kutku vašeg dvorišta izdvojiti mesto za baštensku šupu. Kako biste stvorili namensko skladište za vaše alatke važno je isplanirati i uklopiti to mesto još prilikom dizajniranja dvorišta.

Šupa može biti lepa sama po sebi i da upotpunjuje stil kuće, ali isključivo pažljivim planiranjem i biranjem odgovarajućih materijala od kojih će biti napravljena.

Odaberite odgovarajuće materijale

Što se tiče estetskog dela uređenja dvorišta, jedan od ključeva je mešanje tekstura, materijala i boja kako bi se stvorila raznolikost. Ovo uključuje mešanje onih predmeta u vašem dvorištu koji su neživi, poput potpornog zida ili staze za popločavanje sa onim predmetima u vašem dvorištu koji su živi, kao što su trajnice, drveće i grmlje.

Može se koristiti širok spektar materijala, kao što su cigla, šljunak, kamen, beton, drvo, bitumen, metali, pa i staklo, a za koji ćete se odlučiti zavisi isključivo od vaših afiniteta. Tvrdi marterijali osim što doprinose estetici, praktični su za uređenje prilaza, staza, terasa. Dok mekši materijali, kao npr.malč se najčešće koriste oko biljaka jer pomažu očuvanju vlage u tlu i čuvaju od korova.

Na izbor materijala koji ćete koristiti za uređenje, najčešće utiče i stil dvorišta koji želite da imate. Ukoliko težite rustikalnijem stilu birajte kamen koji podseća na kaldrmu ili staru ciglu, ako želite moderniju varijantu npr. šljunak, njega možete koristiti za uređenje staza.

Odaberite odgovarajuće biljke

Vrt nije vrt bez biljaka. Napravite listu biljaka koje želite da uzgajate, a zatim se konsultujte sa dizajnerom da vidite šta je moguće od toga uspesno uzgajati u uslovima koje imate u vašem dvorištu. Ako na primer, vaše dvorište ima dosta senke, to može isključiti dosta biljaka koje volite ali im je neophodno dosta sunca. Zato je važno da odabir biljaka uradite još prilikom dizajna dvorišta.

Biljke koje odaberete mogu se koristiti na različite načine: za definisanje okruženja, za stvaranje fizičkih prepreka, blokiranje pogleda ili pristupa određenom delu vrta. Ako želite da vaš pogled ostane slobodan, ali da zadržite neke barijere, niske biljke se mogu koristiti za stvaranje takvih barijera, blokirajući pristup, ali ne i pogled.

Prilikom odabira biljaka potrudite se da u svoj vrt unesete ponešto za svako godišnje doba. Cilj je imati cvetajuće drveće ili grmlje tokom proleća, leta i jeseni, ali sadnja zimzelenih primeraka održaće kontinuitet vaše bašte do proleća.

Mislite o funkcionalnosti

Napravite spisak potreba i želja. Da li vašoj deci treba prostor za igru? Da li želite da uzgajate povrće? Da li bi vaša porodica uživala u okupljanju na terasi? Možda biste želeli da postavite garnituru za sedenje na zapadnoj strani dvorišta, ali ćete tako imati i puno popodnevnog sunca, što znači da bi večeranje u dvorištu bilo nemoguće od vrućine…? Napravite neke vrlo grube skice dvorišta o tome gde želite da postavite stvari i vodite računa da svakom segmentu vašeg vrta imate lak pristup.

Ne zaboravite rasvetu

Uredili ste sve da vaša kuća i dvorište izgledaju vrhunski, pa zašto biste dopustili da taj naporan posao ostane u mraku?

Pejzažno osvetljenje može poboljšati ambijent vašeg dvorišta gotovo isto kao i same biljke.

 1. Osvetlite staze i prilaze kući – ne samo da tako dodajete na estetici noću, već je i sigurnije za vaše goste (i za vas!), posebno ako imate stepenice i neravna područja u dvorištu.
 2. Osvetlite drveće i drugo grmlje – visokom drveću sa širim krošnjama možda će biti potrebno više svetla, dok žbunje i niže rastinje zahteva samo deo osvetljenja.
 3. Osvetlite kuhinje na otvorenom, terase, senice…
 4. Osvetlite dekoracije – statue, stubove, kućice za ptice, centralne aranžmane koje želite da istaknete.
 5. Osvetlite bazene i ribnjake – osvetljenje bazena je veoma važno i iz bezbednosnih razloga, a dobro osvetljeni ribnjaci omogućavaju da u tišini noći imate smirujuće mesto za uživanje.

Manje je više, zato vodite računa i ne stavljajte svetla na sve. Ne pokušavate da oponašate dnevnu svetlost, već vizuelno poboljšajte svoj travnjak, baštu i drveće. Prihvatite lepotu senki i suptilmost boja.

Lepo uređena dvorišta nam poboljšavaju život: poboljšavaju kvalitet vazduha, pozivaju nas da uživamo na suncu, skroviti kutci štite nas od vetra i kiše,  smiruju nas vizuelno opuštajućim prirodnim tonovima zelene i smeđe boje. Da biste uživali u svim ovim benefitima, vaš projekat uređivanja dvorišta se ne završava kada posadite drveće, cveće ili grmlje, nastavlja se sa redovnim održavanjem, posebno u prvim godinama života vaših biljaka. 

1ТП1Т/5 (1ТП3Т1с рецензије)