Тренутно гледате Nega saksijskog cveća

Nega saksijskog cveća

Volite cveće i uživate u lepo negovanim biljkama koje krase dom, ali ne vaš! Da li spadate u one ljude kojima cveće ima rok trajanja? Više ga i ne kupujete jer znate da će vam kuća biti lepa samo desetak dana pre nego “ubijete” još jednu biljku? Ako spadate u ovu grupu ljudi, svesni ste i da niste jedini. Dosta ljudi ima problem kako da održi sobno cveće u životu, ali na sreću to je veština koja se lako može savladati. Postanite pravi eksperti i napraviti zelenu oazu od vašeg doma uz pomoć sledećih saveta i uputstava:
 1. Kako da izaberete pravo cveće za vaš stan
 2. Nađite adekvatnu saksiju za sobnu biljku
 3. Trikovi uspešnih baštovana

Kako da izaberete pravo cveće za vaš stan

Pre nego krenete u nabavku cveća, razmislite i napravite plan šta želite i koliko se možete posvetiti cveću. Nemojte kompulsivno da kupujete biljke, samo zato što su vam estetski privlačne, nego razmislite o sledećim stvarima:
 • Isplanirajte koliko vremena možete da posvetite nezi cveća, neke biljke traže češće zalivanje, ili možda potapanje u odstajaloj vodi, ako nemate vremena da to radite birajte onda biljke koje ne traže takvu vrstu nege. Birajte sukulente, oni su laki za održavanje, ne traže puno vode, ne smeta im suv vazuh i ne traže često presađivanje, pri tom, neke od njih mogu biti odlični čistači vazuha, kao što je Chlorophytum comosum (zeleni ljiljan).
 • Obratite pažnju na prostor u stanu koji imate i vodite se time da svaka biljka ima drugačije zahteve. Ukoliko imate mali stan birajte pre biljke koje rastu visoko, nego one koje se šire, ne samo da će vam zauzimati mesto, nego će i one “patiti” ako ih stalno u prolazu kačimo, pomeramo grane, premeštamo sa jednog mesta na drugo. Za manji prostor bolji izbor su biljke u visećim saksijama, zlatni puzavac ili đavolji bršljen je nezahtevna biljka, ne traži mnogo vode ni svetlosti, a može biti odlična dekoracija u nekom kutku vašeg stana.
 • Svetlost može biti problem i ako je nema, ali i ako je ima previše. Neke vrste cveća vole direktnu svetlost, dok neke bukvalno umiru od previše sunca. Ako ste vašem cveću namenili neko mesto blizu prozora, onda se time i upravljajte prilikom kupovine, izaberite biljku koja voli svetlo i kojoj jako sunce neće naškoditi. Sanseverija (Indijansko pero) je biljka koja uspeva u svim uslovima, raste brzo, ne traži mnogo pažnje, a možete je držati i pored prozora na direktnom suncu.

Nađite adekvatnu saksiju za sobnu biljku

Mnogi početnici greše pri odabiru saksija smatrajući da one treba da imaju samo estetsku ulogu, međutim pogrešan izbor saksija utiče na kvalitet cveća i njegov rast. Prvi korak prilikom sadnje je tačni odabir veličine saksije. Premala saksija će dovesti do toga da korenje nema prostora da se širi, nagomilaće se u skučenom prostoru što će dovesti do manjka vode, kiseonika i hranljivih sastojaka koji su od vitalnog značaja za zdrav i snažan rast biljke. Prevelike saksije mogu da dovedu do stvaranja previše vlažnog tla i utapanja korena i njegovog truljenja, razvoja gljivica i propadanja biljke. Kako da znamo koja nam je veličina potrebna? Ako znamo da je prosečna visina biljke koju sadimo 30cm, onda nam je potrebna saksija veličine od 15cm do 20cm maksimum. Za biljke čija je prosečna visina oko 1m, biće potrebna saksija prečnika 50cm. Dakle, saksija bi trebala da bude prečnika polovine prosečne visine biljke. Na dnu saksije pre nego sipate zemlju poželjno je da stavite drenažni sloj, to može biti šljunak, komadi polomljene keramike, ljuske oraha, šišarke, razni štapići ili filteri za kafu. Drenaža je potrebna da bi se obezbedilo provetravanje korena u saksiji i da lakše „diše”. Prilikom odabira saksija, odlučite se za prirodne materijale, koji imaju deblje zidove koji će da štite koren od toplote i ubrzanog  isušivanja. Ako se odlučite za glinene saksije, ukoliko su nove morate ih na 24h sata potopiti u vodu da bi se “napile” vode, da kasnije cveće ne bi patilo.

Trikovi uspešnih baštovana

Kada ste posadili svoje biljke završili ste i veliki deo posla, ostalo je da uživate. Ali da bi i vaše cveće uživalo primenite neki od sledećih trikova:
 1. Zalivanje – Bilo koja voda koja se koristila za kuvanje povrća, pirinča, testenina ili jaja može se koristiti za zalivanje biljaka. Puna je hranljivih sastojaka i služiće kao domaće đubrivo. Samo pustite da se ohladi i nemojte da koristite so, jer ako ste dodali so onda ta voda može biti toksična za biljke.
 2. Ako u drenažnom sloju saksije stavite komadiće ćumura, koren vaše biljke neće truliti. A ako stavite komad sunđera, upijaće višak vode, pa ako zaboravite da zalijete biljku, u sunđeru će biti dovoljno vlage da je održi u životu.
 3. Brišite prašinu sa listova, ali ne bilo čim! Mešavina mleka i mlake vode, učiniće da lišće bude čisto, a neće zapušiti pore. Ali da bi listovi bili sjajni i bez prašine mesecima, namažite ih majonezom.
 4. Rotirajte biljku jednom nedeljno, okretanjem obezbeđujemo ravnomerni rast, ali i ravnomernu svetlost biljkama koje imaju listove jarkih boja.
 5. Ako primetite da vaše biljke u sobi počinju da se suše i venu, stavite oko stabla kore od narandže, to će ih osvežiti.
Cveće i zelenilo oplemenjuju vaš dom, pa zato vredi i potruditi se, nemojte da se plašite da ćete biti neuspešni u gajenju, sledite ove savete i uverićete se da se trud isplatio.
1ТП1Т/5 (1ТП3Т1с рецензије)