Najjednostavnija rešenja za uskršnje dekoracije

Svi volimo kada nam je dom sređen i ukrašen, posebno oko praznika. Nekim ljudima to lako polazi za rukom, pa im kuća tokom praznika izgleda besprekorno, dok neki drugi jedu čokoladne zeke i tužno gledaju u osušene latice svuda po podu.

Uz pomoć ovih malih trikova, dekorisanje doma za Uskrs može postati zabava, a i cveće će vam ostati duže sveže.

Brzo i lako do savršene uskršnje dekoracije od cveća

Uskrs obično pada u vreme kada nam je sveže cveće lako dostupno. Bilo da ga nabavimo u cvećari, sami gajimo ili uberemo negde u prirodi, cveće nam pruža bezbroj mogućnosti za kreativne uskršnje dekoracije.

 1. Uskršnji venac – Obično je to pleteno srce ili venac u obliku jajeta sa raznim dekorativnim trakama. Ovu dekoraciju možete napraviti i sami pomoću grančica svežeg cveća ili ukrašavanjem stiropora raznim cvećem i ukrasnim travama.
 2. Uskršnje drvo – pronađite granu neobičnog oblika, svaku grančicu obmotajte dekorativnom trakom ili jednostavno obojite temperom grančice i okitite veštačkim šarenim jajima
 3. Cvetni aranžmani – stare činije, ćupovi ili tegle, mogu posluziti da napravite originalne vaze.
 4. Napravite uskršnju korpu – od grančica možete sami isplesti neku ili pak napraviti od kartona pa je naknadno dekorasiti, napuniti cvećem, travom ili mahovinom. Ova korpa vam može poslužiti da u njoj čuvate ofarbana jaja ili je pak napuniti slatkišima i obradovati najmlađe.

 Najbolje cveće za uskršnje dekoracije

Bilo koje cveće koje vam je dostupno je sjajno je za uskršnji dekor. Ali postoje određene vrste koje se češće povezuju sa ovim prolećnim praznikom i koje je lakše nabaviti u ovo doba godine.

 • Lale. Najčešći izbor za prolećno dekorisanje Možete ih sami uzgajati iz lukovica u zatvorenom prostoru tokom zime, ali ih možete naći i u većini prodavnica u rano proleće. Izbor boja je gotovo beskrajan. Lale simbolizuju bogatstvo i raskoš, pa su neizostavne u uskršnjoj dekoraciji jer se veruje da prizivaju blagostanje. Oko uskršnjih praznika najtraženije su u crvenoj, beloj, žutoj i lila boji. 
 • Zumbuli. Još jedna prolećna lepotica, cvet zumbula često je među omiljenim uskršnjim dekoracijama. Njihov miris je toliko opojan da su ih nazvali „parfemom prirode“.
 • Đurđevak. Ovo nežno belo cveće možete ubrati u senovitim delovima svog dvorišta. Ovaj pokrivač tla divnog mirisa, možete iskoristiti da upotpunite cvetne aranžmane.
 • Narcisi. Ne postoji ništa slično poput sunčanih žutih narcisa koji prenose radost proleća. Možete ih uzgajati iz lukovica ili ih kupiti neposredno pred Uskrs.
 • Uskršnji ljiljan. Uskršnji ljiljani su simboli nade i čistoće. Ako želite da celoj prazničnoj atmosferi date više šarma, ovo elegantno cveće je pravi izbor.
 • Uskršnji kaktus. Biljka uskršnjeg kaktusa dolazi u raznim cvetnim bojama, a potrajaće duže od Uskrsa. Cveće u saksiji krasiće vaš dom i posle praznika, tako da je ovaj neobičan kaktus idalan izbor, pogotovu za one ljubitelje, koji nemaju mnogo vremena da odvoje za negovanje cveća. 
 • Jorgovan. Popularni grm, opojnog mirisa. Grane jorgovana mogu vam poslužiti za pletenje venčića, ili ga jednostavno možete samo staviti u vazu i uživati u opojnom mirisu.

Prolećno cveće osim što je ukras samo po sebi, možete ga kombinovati i sa drugim simbolima Uskrsa, poput jaja, zeca, pilića i uz malo mašte dobiti originalne Uskršnje dekoracije.

Najčešće greške prilikom odabira cveća za dekoraciju

Sveže cveće bez vode – mnoge dekoracije sa svežim cvećem koje se prave oko Uskrsa su veoma osetljive i brzo se osuše. Da bi vam druže trajale, možete u apotekama nabaviti laboratorijske epruvete i u njima staviti lale, zumbule ili bilo koje drugo cveće.

Epruvete su tanke i veoma lako se mogu “maskirati” bez da ugroze estetiku aranžmana. Ukoliko se odlučite da pravite korpe napunjene cvećem, možete nabaviti sunđere za ikebane, oni su uglavnom zelene boje i sa ostatkom dekoracije biće neprimećene.

Loš odabir cveća – cveće koje nije taze ubrano brže precveta, i ne samo što traje kraće, nego može praviti i dosta nereda od latica i listića koji opadaju pa tako vaš stan može delovati neuredno.

Vodite računa o alergenima – ukoliko je neko od ukućana alergican na neku vrstu cveća, nemojte je ni unositi u kuću. Lale mogu da ponekad izazovu osip na  koži kod ljudi koji su skloni alergijama, dok zumbul  izaziva svrab i curenje nosa.

Kako da cveće ostane sveže i nakon Uskrsa

Iako uskršnji praznici traju samo par dana, to nije razlog mi odmah sklonimo dekoracije, pogotovo one od rezanog cveća. A da bi ono duže trajalo, nije dovoljno samo promeniti vodu.     

 •  Pre nego stavite cveće u vazu stabljike skratite nekoliko milimetara ukoso, tako se uklanja sasušeni deo i omogućava bolja apsorpcija vode.  
 • Da bi se usporilo cvetanje, a samim tim i produžio vek cveta potrebno je u vodu dodati malo šećera.
 • Uklonite listove, deo stabla koji je u vodi treba biti bez listova, pošto oni brže propadaju, a kada se osuše privlače bakterije koje ugrožavaju celu biljku.
 • Ne mešajte više vrsta cveća, neke sorte se jednostvano ne podnose, npr, narcisi i zumbuli ispuštaju toksine, pa ih zato treba samostalno držati u vazi.

 

Dekoracija kuće za Uskrs trebalo bi da bude pre svega zabava, a ne još jedna obaveza i posao koji vas čeka. Zato uživajte u trenutcima provedenim sa dragim osobama i u čaroliji koju ste uneli u svoj dom.

1ТП1Т/5 (1ТП3Т1с рецензије)